Хардвер

Листа на видео конзоли со регионални ограничувања и слободен пристап (Region Locked/Region Free)

Во светот на видеоигрите, разликите меѓу регионите можат да имаат значителен влијание врз начинот на кој гејмерите пристапуваат до своите омилени игри и конзоли. Во оваа листа, ќе ги наведеме видео конзолите и останатите уреди кои имаат слободен пристап и можат да користат игри/софтвер издадени во различни делови на светот (региони), наспроти оние кои имаат регионални ограничувања и поддржуваат игри само од конкретен регион.

Конзоли, уреди и медиуми кои немаат регионални ограничувања (Region Free):

 • 4K UHD Blu-Ray
 • Amiga/Amiga CD32
 • Apple PC (од Apple II натаму)
 • Atari 2600 (Игрите во NTSC формат можат да прикажат погрешни бои, спора брзина и звук на PAL системи и обратно.)
 • Atari 5200
 • Atari Jaguar и Jaguar CD
 • Atari Lynx
 • Atari ST
 • Atari VCS
 • ColecoVision
 • Commodore 64
 • Fairchild Channel F
 • GameBoy
 • GameBoy Advance
 • GameBoy Color
 • Hyperscan
 • Intellivision
 • Magnavox Odyssey и II
 • M.A.M.E. / Аркадни машини
 • Microsoft Windows/PC
 • NEC Turbografx/PC Engine CDs (освен системски картички)
 • Neo Geo Pocket и Color
 • Neo Geo, Neo Geo CD и Neo Geo CDX
 • NES-101
 • Net Yaroze (PS1 развоен кит)
 • Nintendo DS/DSi/DSi XL (Освен игрите само за DSi)
 • Nintendo Switch
 • Panasonic/Sanyo 3DO
 • Phillips CDi
 • Телефони/Мобилни уреди
 • Pioneer Laseractive
 • PlayStation 3 (Освен за Persona 4 Arena и Way of the Samurai 3)
 • PlayStation 4 (Освен дигитални игри)
 • PlayStation 5
 • Plug N Play
 • PSP (Освен UMD филмови)
 • Sega Game Gear
 • Sega Naomi
 • Sega Pico
 • Sega Saturn (само во Јапонија)
 • SG-1000
 • Virtual Boy
 • Vectrex
 • VHS (Сепак, пуштањето на PAL касети може да наиде на проблеми или да не се пуштаат на NTSC ВЦР, па се препорачува да се пушта на универзален ВЦР)
 • Xbox One
 • Xbox Series X и S
 • XM Radio
 • Сите западни конзоли на Masters System (САД/Европа/Бразил/Австралија се универзални, но мал број на игри или не се пуштаат или имаат грешки на САД. системите)
 • HP принтери (пред 2004)
 • Аудио касети
 • Принтери

Конзоли, уреди и медиуми кои имаат регионални ограничувања (Region Locked):

 • AM/FM/WX Radios
 • Antenna TV
 • Atari 7800 (освен компатибилноста со 2600)
 • Blu-Ray
 • DVD
 • GameCube
 • Microsoft Xbox
 • NES/Famicom
 • Nintendo 2DS/3DS/3DS XL/New 3DS/New 3DS XL
 • Nintendo 64
 • PlayStation
 • PlayStation 2
 • Satellite TV (само покрива дел од светот во зависност од каде живеете и кој сервис го користите)
 • Sega 32X
 • Sega CD
 • Sega Dreamcast
 • Sega Genesis/MegaDrive
 • Sega Master System Mark III (само во Јапонија)
 • Sega Nomad
 • SNES/Super Famicom
 • Streaming Services
 • Television Cable
 • UMD
 • Wii
 • Wii U
 • Xbox 360
 • HP принтери (после 2004)